CROW Jaarbeeld 2023

We nemen je mee in de wereld van CROW. Ontdek hoe we in 2023 samen met onze partners en de sector werkten aan een veilige en duurzame fysieke leefomgeving.

Dit blijven we doen voor de huidige én toekomstige generaties.

Bekijk de openingsvideo van directeur Pieter Litjens

Inhoudsopgave

Introductie door Pieter Litjens

Directeur Pieter Litjens vertelt je wat je allemaal kunt lezen, bekijken en beluisteren in het jaarbeeld van CROW.

03

Directeur Pieter Litjens heet je van harte welkom bij het jaarbeeld 2023 van CROW.

PDF downloaden

Bekijk en download het CROW Jaarbeeld 2023 in PDF-versie.

04

Duurzaamheid

Ontdek wat CROW in 2023 allemaal heeft gedaan op het gebied van duurzaamheid. Collega Joost vertelt over het programma duurzaamheid en we nemen je mee in de verduurzaming van de RAW.

05

Slimme duurzame verstedelijking 

Peter Vissers van de gemeente Dordrecht neemt je mee in zijn ervaring met de serious game Mobipolis.

06

Ontwerpwijzer voetgangers

Collega’s Emile en Brandon gaan met elkaar in gesprek over de Ontwerpwijzer Voetgangers. Luister lekker mee. 

07

Verduurzaming RAW

Vincent van Vulpen is Assetbeheerder kunstwerken en wegelementen bij de Provincie Gelderland en vertelt hoe hij met de werkgroep Betonconstructies (RAW hoofdstuk 42) bijdraagt aan de verduurzaming van de RAW.

08

Datastandaarden 

Collega Elisabeth de Vries vertelt over datastandaarden en het programma BORIUS.

09

Events

Marjolein Rooijmans vertelt je meer over de manier waarop CROW partijen met elkaar verbindt tijdens de vele jaarlijkse congressen, bijeenkomsten en andere events. 

10

Digitalisering 

Collega Rick Otterloo vertelt hoe we onze kennis toegankelijker maken door een digitale optimalisatieslag. 

11

Mijlpalen CROW 2023

We hebben aan heel veel diverse onderwerpen gewerkt in 2023. We zetten een aantal belangrijke mijlpalen op een rij.

12

Overzicht publicaties 

In 2023 hebben we onze kennis toegepast in een aantal nieuwe publicaties en een aantal publicaties hebben we herzien. Bekijk het overzicht. 

13

CROW Richtlijn Werken in en met verontreinigde bodem

CROW Academie

CROW Academie is zorgt ervoor dat jij kan leren wanneer en waar je wilt. Lees hier hoeveel cursussen we aanbieden en hoeveel deelnemers we hadden in 2023. 

14

Kennisnetwerken

Dankzij ons uitgebreide netwerk brengen we verschillende mensen en partijen bij elkaar zodat zij kennis en ervaringen kunnen uitwisselen.

15

Over CROW 

Iedereen die een stap buiten de deur zet, ervaart het onschatbare belang van onze publicaties en richtlijnen, opleidingen, netwerken en community’s. Waarom we dat doen en hoe we dat doen lees je hier. 

16

Vooruitblik

Waar staan we nu? Het jaar 2024 is al even onderweg. Pieter Litjens vertelt hoe hij ziet dat we met de sector samenwerken aan maatschappelijke opgaven.  

17

Welkom bij het jaarbeeld 2023 van CROW!

Pieter Litjens is directeur van CROW en heet je van harte welkom in deze video. Lees je liever? Scroll dan wat verder naar beneden voor zijn welkomstbrief. 

Welkom bij het jaarbeeld 2023 van CROW!

Pieter Litjens is directeur van CROW en heet je van harte welkom in deze video. 

Bekijk video

Natuurlijk een terugblik!

Uitgebreid terugblikken op 2023? Hoezo? Ja, ik hoor ‘t je denken. Maar als CROW praten we je graag bij. Niet alleen over cijfers, maar vooral over alle stappen die we sámen met de sector hebben gezet. Juist nu, omdat de tijd zo snel verandert. Zo houden we goed zicht op hoe we dag na dag verschil kunnen maken. Als organisatie, maar ook als sector in zijn geheel. Terechte aandacht voor ál het werk dat al is verzet. Zodat we ook enthousiast blijven over het vervolg.


Als CROW hadden we een druk jaar. Van de verduurzaming van de RAW-systematiek tot aan goedbezochte bijeenkomsten over slimme data en deelmobiliteit. Als directeur zeg ik zonder schroom: we hebben het goed gedaan. Met verbinding, wendbaarheid en betrouwbaarheid als kernwaarden zijn we net als iedere andere organisatie in Nederland volop in ontwikkeling. Je kent ons wellicht alleen van boekjes en richtlijnen, maar we zijn inmiddels op zoveel plekken aanwezig om de sector te ondersteunen. Dat wordt ook steeds meer gezien en gewaardeerd, merken we.


Digitalisering was in 2023 een terugkerend thema. Toch stond het afgelopen jaar vooral in het teken van samenwerking. Op allerlei fronten. Voor onze organisatie was het belangrijk dat we met een aantal stakeholders nieuwe afspraken konden maken over de financiering van onze producten en diensten. De sector heeft hoge verwachtingen van een onafhankelijke kennisorganisatie en wij maken die verwachtingen graag waar, maar daar horen ook duurzame financiële kaders bij. Gelukkig is dat signaal van ons uitstekend opgepakt.


De grootste stap was het vernieuwen van ons Kennisprogramma Verkeer en Vervoer – kortweg KpVV. Al jaren biedt CROW – op allerlei manieren – ondersteuning rondom het regionaal vervoer. Veelal gebeurde dat op projectbasis. In 2023 hebben we het programma nog eens goed doorgelicht. Wat zijn de wensen uit de sector? Wat willen en kunnen we zelf betekenen? De energie die daarbij vrijkwam, zal ik niet snel vergeten. Vervolgens konden we met provincies en vervoersregio’s afspraken maken voor financiering op langere termijn. We blijven het samen doen en zijn elkaars logische partners binnen al die opgaven. Daar spreekt veel vertrouwen uit en dat was voor mij wel een hoogtepunt.


En ja, je weet het: CROW doet nog véél meer. Kijk bijvoorbeeld naar onze inzet rondom Schoon en Emissieloos Bouwen en de Aanpak Duurzaam GWW. Je vindt het allemaal terug in dit uitgebreide jaaroverzicht. Maar bedenk daarbij: CROW doet het nooit alleen. We doen het voor én met jou.


Veel leesplezier!


Pieter Litjens

Directeur Pieter Litjens heet je van harte welkom bij het jaarbeeld 2023 van CROW.

Pieter Litjens

Directeur-Bestuurder CROW 

Pieter is sinds januari 2019 directeur bij CROW. Hij was eerder burgemeester van Aalsmeer en wethouder in Amsterdam. Ook is hij enkele jaren actief geweest als lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD en op dit moment vervult hij hiernaast diverse bestuurlijke en toezichthoudende functies binnen het (semi)publieke domein. 

Lees, kijk en luister meteen verder

Inhoudsopgave: lees, kijk en luister meteen verder

PDF CROW Jaarbeeld 2023

Lees, kijk en luister online verder

 

www.crow.nl

Duurzaamheid

CROW levert samen met de partijen uit de sector een bijdrage aan een veilige en duurzaam ingerichte fysieke leefomgeving. Door het verbinden van deze partijen en het ontwikkelen en verrijken van kennis komen we tot praktische oplossingen die direct kunnen worden toegepast. Zo dragen we bij aan natuurinclusieve oplossingen in woonwijken, biodiversiteit en duurzame(re) bruggen, viaducten en wegen.

Duurzaamheid

CROW levert samen met de partijen uit de sector een bijdrage aan een veilige en duurzaam ingerichte fysieke leefomgeving. Door het verbinden van deze partijen en het ontwikkelen en verrijken van kennis komen we tot praktische oplossingen die direct kunnen worden toegepast. Zo dragen we bij aan natuurinclusieve oplossingen in woonwijken, biodiversiteit en duurzame(re) bruggen, viaducten en wegen.

Zo zetten we momenteel stappen op het gebied van verduurzaming van het Provinciaal Contractenbuffet (PCB) en zijn we al volop bezig met de verduurzaming van de RAW systematiek. De Kwaliteitscatalogus Openbare Ruimte (KOR) 2023 en andere publicaties zijn voorzien van een paragraaf over duurzaamheid.

Er is een start gemaakt met Emissieloos materieel in de Richtlijn Gladheidsbestrijding, de Leidraad Schoon en Emissieloos Bouwen is gerealiseerd en zijn er diverse samenwerkingsverbanden (waaronder OSKA; samenwerkingsverband Klimaatadaptatie) en manifesten (Duurzaam GWW 2030) waarin stappen worden gezet richting de duurzaamheidsdoelstellingen van 2030.

Zo maken we Nederland stapje voor stapje duurzamer en daar hebben we allemaal profijt van.

In de animatie hieronder vertellen we meer over de verduurzaming van onze kennis.

Bekijk video

Interview

“De sector kijkt naar ons en vraagt proactief om hulp.”

Joost Fijneman is programmamanager Duurzaamheid bij CROW en onder meer betrokken bij de Aanpak Duurzaam GWW en het verduurzamen van de RAW-Standaard

Waar heb je voornamelijk aan gewerkt in 2023?

‘Je zou kunnen zeggen dat ik mij dagelijks inzet voor het vereenvoudigen van de duurzaamheidstransitie binnen de GWW-sector. Als programmamanager Duurzaamheid ben ik bij veel CROW-projecten betrokken. Zoals de verduurzaming van de RAW-Standaard, waar we in 2023 in twaalf paritaire werkgroepen mee zijn begonnen. Maar bijvoorbeeld ook het toevoegen van duurzame eisen aan het Provinciaal Contracten Buffet, waar we samen met provincies begin 2023 mee zijn gestart.’

‘Daarnaast heb ik mij samen met collega’s en experts uit de sector ingezet voor meer kennisdeling over de Aanpak Duurzaam GWW. Via het vernieuwde platform DGWW praten wij sinds vorig jaar de sector bij over alle ontwikkelingen rondom tools en instrumenten. Denk aan het herziene Ambitieweb, maar bijvoorbeeld ook de oplevering begin 2023 van een eerste versie van een sectorbreed Dashboard Monitoring DGWW.

Daarnaast verspreiden we via dat platform voorbeelden van samenwerking en inspirerende verhalen over de koplopers.’

‘Het mooie van CROW vind ik de bandbreedte. We denken nooit vanuit één partij of één standpunt, maar kijken goed naar het belang voor de hele sector. Dat zag je ook vorig jaar bij al die projecten terug. We verbinden opdrachtgevers, opdrachtnemers, ingenieursbureaus en belangenorganisaties en samen ontwikkelen we praktisch toepasbare kennis die voor de hele sector beschikbaar is.’

 

Waar ben je het meest trots op van wat er is gedaan in 2023?

‘Dat is toch wel het verduurzamen van de RAW-systematiek. Het is een dik boekwerk en voor het einde van 2026 willen we alle belangrijke hoofdstukken waarin het gaat over asfalt, beton of staal hebben aangepast. Er is al veel werk verzet door de collega’s van RAW en daar krijg ik echt energie van. Als we klaar zijn, is duurzaamheid een standaard optie bij het opstellen van bestekken. De systematiek is al een halve eeuw oud, maar wordt onverminderd vaak toegepast. De helft van alle omzet binnen de Nederlandse infrastructuur verloopt via RAW-bestekken. Daar ligt een grote kans om alle 342 gemeenten mee te krijgen in de transitie. Wij zeggen tegen de partijen die geen koploper kunnen of willen zijn: Blijf vooral de RAW-systematiek gebruiken, dan zorgen wij ervoor dat die steeds duurzamer wordt en dat jullie – door te doen wat jullie al deden – als vanzelf meegaan in die ontwikkeling.’

 

Wat was de grootste uitdaging en hoe is die overwonnen?

‘Dat heeft opnieuw met de verduurzaming van de RAW-systematiek te maken. Er is vorig jaar in een van de werkgroepen intensief gesproken over het hergebruik van betongranulaat als wegfundering. Nu nog wordt veel herbruikbaar beton in de puinbreker vermalen, terwijl je het ook opnieuw als beton zou kunnen inzetten. Vanuit de circulariteitsgedachte is dat laatste een veel betere optie en daar hebben we de werkgroep ook op gewezen. Na lang overleggen is besloten om de RAW-Standaard hierop aan te passen; betongranulaat is niet langer een standaard optie en dat gaat op termijn veel CO2-uitstoot besparen.’

‘Als CROW willen we een wendbare organisatie zijn die goed inspeelt op ontwikkelingen in de sector. Een mooi voorbeeld is het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen. De afspraken lagen er, maar hoe moest dat verder in de praktijk worden gebracht? En dan merk je hoe de sector naar CROW kijkt en zegt: Help ons! Dus wij hebben in 2023 een werkgroep opgezet die aan de slag ging met teksten die een opdrachtgever kan gebruiken om het convenant direct door te vertalen in concrete projecten. Eind 2023 konden we die handreiking al overhandigen aan de sector en dat wordt enorm gewaardeerd, merk ik.’

 

Alles over duurzaamheid bij CROW

 

Joost Fijneman

Functie
Programmamanager Duurzaamheid

Aantal jaren bij CROW
5 jaar

Betrokken bij
Programma Duurzaamheid, Programma Schoon en Emissieloos Bouwen, Duurzaam GWW, Verduurzaming RAW, en nog veel meer verduurzamingsinitiatieven. 

“Op een prikkelende manier nadenken over samenwerking. Met Mobipolis ervaar je dat elke keuze consequenties heeft

Peter Vissers (56) werkt sinds 2005 bij de gemeente Dordrecht en houdt zich als strategisch beleidsadviseur onder meer bezig met het parkeerbeleid.  

“Op een prikkelende manier nadenken over samenwerking. Met Mobipolis ervaar je dat elke keuze consequenties heeft

Peter Vissers (56) werkt sinds 2005 bij de gemeente Dordrecht en houdt zich als strategisch beleidsadviseur onder meer bezig met het parkeerbeleid.  

Waar heb je een bijdrage aan geleverd in 2023?  

‘Op verzoek van CROW heb ik meegedacht over Mobipolis: een spel dat CROW samen met Unlimited Urban Management heeft ontwikkeld. Het is een serious game die overheden op een prikkelende manier leert om beter na te denken over alle samenwerking die nodig is om de stad duurzaam en leefbaar te houden. De relatie tussen verdichting en bereikbaarheid speelt daarbij een belangrijke rol. Vanuit mijn ervaring in Dordrecht heb ik veel praktische input kunnen leveren. Dan kijk je naar vragen als: welke situaties kom je tegen, welke opties heb je als beleidsmedewerker en welke keuzes maak je als bestuurder? Het spel laat je voelen dat elke keuze consequenties heeft.’  

Waarom werk je graag samen met CROW? 

‘Ik vind het fijn dat CROW altijd nadenkt over hoe we de kennis zo goed mogelijk met elkaar delen en inzetten. Het komt ook nooit vanuit een richting; je brengt de verschillende ideeën en ervaringen eerst bij elkaar en dan ga je erover praten. Dat merkte ik ook bij de ontwikkeling van Mobipolis. De ontwikkelaars hadden de opzet voor het spel al klaar. Vanuit een werkgroep mochten wij die opzet aanvullen en aanscherpen naar de praktijksituatie. Ik zat er voor het onderwerp mobiliteit, maar er waren ook beleidsmakers bij met kennis van klimaat en stedelijke ontwikkeling. Samen konden we het spel naar een realistisch niveau tillen. Dat verbindende in die samenwerking is echt de kracht van CROW.’ 

Hoe heb je het spel zelf al ingezet? 

‘Begin 2023 zijn we in Dordrecht aan de slag  gegaan met de voorbereidingen van een nieuw mobiliteitsplan. Ik heb het spel toen gebruikt om met collega’s na te denken over gedragsverandering en transitie. In de zin van: welke middelen hebben we, wat zijn de beperkingen en wat gaan we anders doen? Vooraf had ik het spel enigszins aangepast op de situatie van Dordrecht. Wij hebben bijvoorbeeld al jaren betaald parkeren en bij ons kan je ook met de waterbus. Dus die ingrediënten zijn ook meegenomen. Daarna hebben we het spel met beleidsmakers, gemeenteraadsleden en bestuurders gespeeld. Vooral de collegeleden hadden al snel door dat je moet samenwerken om tot het beste resultaat te komen. Terwijl de beleidsmedewerkers juist opvallend lang vanuit hun eigen domein bleven opereren. Dat gaf direct mooie inkijkjes.’ 

Welke uitdaging heb je hiermee overwonnen? 

‘Vooral een stuk bewustwording, denk ik. Je zag bij iedereen het besef indalen dat je er nog niet bent met het benoemen van torenhoge ambities. Uiteindelijk is de ruimte beperkt en kan je niet oneindig geld blijven uitgeven; je zult ergens keuzes moeten maken en samen moeten werken om tot de beste variant te komen. Bij een tussentijdse presentatie van het mobiliteitsplan – eind vorig jaar – heb ik er nog wel naar verwezen richting raadsleden. Zo van: Weten jullie nog, toen bij dat spel? En toen zag je iedereen knikken. Dus het heeft wel degelijk meer inzicht gegeven.’ 

Peter Vissers

Functie
Strategische beleidsadviseur

Aantal jaren werkzaam bij de Gemeente Dordrecht
19 jaar

Betrokken bij
Parkeerbeleid

Peter Vissers van de gemeente Dordrecht

“De eerste stap is gezet”

Brandon van Spall en Emile Oostenbrink in gesprek over de Ontwerpwijzer Voetgangers

“De eerste stap is gezet”

Brandon van Spall en Emile Oostenbrink in gesprek over de Ontwerpwijzer Voetgangers

Tijdens het Nationaal Verkeerskundecongres in Amsterdam in november werd ‘ie gelanceerd. Hét handboek voor iedere professional die werkt aan een toegankelijke, veilige en aantrekkelijke omgeving voor voetgangers: de Ontwerpwijzer Voetgangers. Altijd al willen weten hoe zo’n ontwerpwijzer van CROW tot stand komt? En hoe we zorgen dat de aanbevelingen goed onderbouwd worden? Of misschien ben je gewoon benieuwd naar waar beleid rondom lopen allemaal aan kan bijdragen. Dan ben je nu op de juiste plek! Tijdens het gesprek tussen Oostenbrink en Van Spall komen bovenstaande zaken -en nog veel meer- aan bod. Klik op het plaatje hieronder om de podcast te beluisteren.



Emile Oostenbrink

Functie
Kenniswerker

 

Aantal jaren bij CROW
14 jaar

 

Betrokken bij
Alles op het gebied van lopen en voetgangers  

Brandon van Spall

Functie
Community Manager

 

Aantal jaren werkzaam bij CROW
5 jaar

 

Betrokken bij
Toegankelijkheid, mobiliteitshubs en brede welvaart 

“We beoordelen samen nieuwe materialen”

Vincent van Vulpen werkt als assetbeheerder bij de Provincie Gelderland en zit in de werkgroep Betonconstructies van CROW. 

“We beoordelen samen nieuwe materialen”

Vincent van Vulpen werkt als assetbeheerder bij de Provincie Gelderland en zit in de werkgroep Betonconstructies van CROW. 

Met de werkgroep Betonconstructies werkt Vincent onder andere aan de verduurzaming van het hoofdstuk 42 van de RAW. Technische aspecten worden bijvoorbeeld kritisch bekeken om ervoor te zorgen dat de constructies zo lang mogelijk mee gaan. Ook worden nieuwe op de markt gekomen materialen onder de loep genomen om te beoordelen of deze ook in het hoofdstuk kunnen worden toegepast. Zo zorgt de werkgroep ervoor dat ze een bijdrage leveren aan betonconstructies die nog langer meegaan. Bekijk de video waarin Vincent hierover vertelt.  

Bekijk video

Vincent van Vulpen

Functie
Assetbeheerder Civiele Kunstwerken

Aantal jaren werkzaam bij Provincie Gelderland
1,5 jaar

Betrokken bij
Werkgroep Betonconstructies

Vincent van Vulpen (Provincie Gelderland) vertelt hoe hij bedraagt aan de verduurzaming van de RAW-systematiek.

Verduurzaming RAW 

We hebben in 2023 gewerkt aan een duurzamere RAW-standaard. Met het verduurzamen van de inhoud van de systematiek maken we op grote schaal impact op het klimaatneutraal en circulair aanleggen van de Nederlandse infrastructuur. De Routekaart Verduurzaming RAW biedt een gedetailleerd inzicht in de voortgang van het verduurzamen van de RAW-systematiek.

Om het belang te onderstrepen dat de inzet van opdrachtgevers, aannemers, ingenieur – en adviesbureaus essentieel is voor de verduurzaming van de GWW-sector, hebben we met de Routekaart Verduurzaming RAW op een rij gezet welke stappen we inmiddels hebben gezet en kijken we vooruit wat er allemaal gaat komen en waarbij die inzet noodzakelijk is. 

 

Bekijk de routekaart
(bijgewerkt tot en met mei 2024)

Verduurzaming RAW 

We hebben in 2023 gewerkt aan een duurzamere RAW-standaard. Met het verduurzamen van de inhoud van de systematiek maken we op grote schaal impact op het klimaatneutraal en circulair aanleggen van de Nederlandse infrastructuur. De Routekaart Verduurzaming RAW biedt een gedetailleerd inzicht in de voortgang van het verduurzamen van de RAW-systematiek.

Om het belang te onderstrepen dat de inzet van opdrachtgevers, aannemers, ingenieur – en adviesbureaus essentieel is voor de verduurzaming van de GWW-sector, hebben we met de Routekaart Verduurzaming RAW op een rij gezet welke stappen we inmiddels hebben gezet en kijken we vooruit wat er allemaal gaat komen en waarbij die inzet noodzakelijk is. 

Bekijk de routekaart 

(bijgewerkt tot en met mei 2024)

RAW-systematiek is het kader om afspraken in bouwcontracten
te maken en goed vast te leggen. Het is een platform voor kennis, projecten, nieuws, en nog veel meer omtrent de RAW-systematiek.

 

www.raw.nl

De RAW-systematiek is een stelsel juridische, administratieve en technische voorwaarden dat in Nederland wordt gebruikt voor het samenstellen van contracten in de grond-, weg- en waterbouwsector (GWW). RAW is ook een platform voor kennis, projecten, nieuws, en nog veel meer omtrent de RAW-systematiek.

www.raw.nl

“De eerste stap is gezet”

Collega Elisabeth de Vries is dataspecialist en kenniswerker en weet veel over het gebruik van CROW-producten als BIM-opleidingen, Provinciaal Contractenbuffet en IMBOR.

“De eerste stap is gezet”

Collega Elisabeth de Vries is dataspecialist en kenniswerker en weet veel over het gebruik van CROW-producten als BIM-opleidingen, Provinciaal Contractenbuffet en IMBOR.

 

Waar heb je voornamelijk aan gewerkt in 2023?

‘Binnen CROW buig ik mij dagelijks over de digitalisering van het werkproces bij onder meer gemeenten, provincies, aannemers en ingenieursbureaus. Ik zoek vooral naar welke kennis en informatie er nodig is om informatiemodellen en minimale datasets te kunnen definiëren. Die heb je immers nodig bij de digitalisering van werkprocessen, maar ook bij het verbeteren van inhoudelijke kennisproducten en opleidingen. Daarnaast ben ik namens DigiGO productmanager van CB-NL en NLCS.’

‘2023 stond helemaal in het teken van de vraag hoe we als CROW onze praktisch toepasbare kennis kunnen aanbieden in een meer digitale of data-vorm. Zodat het beter kan worden gebruikt. Daar zijn inmiddels allerlei ideeën en manieren voor, maar samen met alle partijen in de sector zoeken we nog een beetje naar het gouden ei. Als CROW ondersteunen we de sector. Dus we willen graag weten welke digitale inrichting er nodig is om al die organisaties in de toekomst zo goed mogelijk te bedienen. Het betekent dat we die gemeenten, provincies en vele andere partijen willen meekrijgen in die nieuwe digitale situatie. Het is mijn taak om steeds te bedenken: hoe zit dat werkproces in elkaar bij die organisatie? Wat moeten die mensen dan voor elkaar krijgen? Op welke manier willen ze de producten van CROW gebruiken?’

 

Wat was de grootste uitdaging en hoe is die overwonnen?

‘We willen vanuit CROW toewerken naar datastandaarden, zodat we in samenwerking met softwareleveranciers aan applicaties kunnen bouwen die voor iedereen te gebruiken zijn. Zodat de juiste kennis iedereen bereikt. Zoiets lukt alleen als je die digitale inrichting meer op elkaar aansluit en dus standaardiseert. En ja, dat is de grootste uitdaging, want je hebt met veel partijen te maken. Als CROW hebben we daar in 2023 opnieuw veel tijd in gestoken en dan is het mooi om te merken hoe zaken in beweging komen.’

Ze vervolgt: ‘We zaten in 2023 in het laatste jaar van een driejarig BIM-programma met de provincies (BIM staat voor Building Information Modeling). Dat traject werd afgesloten in Den Haag, met een kennisdag voor professionals. Daar kwamen veel inspirerende verhalen voorbij. Zoiets geeft mij vertrouwen dat al die partijen hetzelfde willen bereiken en dat we met elkaar die digitalisering en innovatie kunnen aanjagen. Ondanks alle hobbels. Want het is gewoon lastig om iedere organisatie op hetzelfde moment tot een stap of een bepaalde bewustwording te laten komen. Anders gezegd: ik kan nu al voorspellen welke samenwerking noodzakelijk is om die digitalisering te bereiken, maar het gaat nog lang duren voordat álle organisaties tot dat inzicht zijn gekomen. Dat tempo verschilt per partij en het is stap voor stap. Dus ook van mij vraagt dat soms geduld.’

 

Waar ben je het meest trots op van wat er is gedaan in 2023?

‘Die kennisdag in Den Haag was echt het hoogtepunt qua samenwerking, maar persoonlijk heb ik ook enorm genoten van de twee BIM-cursussen die ik mocht verzorgen bij de gemeente Utrecht en de gemeente Den Haag. Het ging om de basisopleiding BIM Professional en over wat je als gemeente kunt doen om BIM toe te passen binnen de organisatie. Zo van: deze mogelijkheden heb je allemaal, dit moet je intern organiseren qua samenwerking, dit kan je doen voor samenwerking met je aannemers etc. Mensen kwamen daar echt tot het inzicht dat BIM veel te groot is om allemaal in je eentje te doen. We moeten nu echt gaan samenwerken tussen afdelingen, zei iemand. Ja, daar werd ik natuurlijk wel blij van.’

Elisabeth de Vries

 

Functie
Dataspecialist

Aantal jaren werkzaam bij CROW
5 jaar

Betrokken bij
BIM-opleidingen, Provinciaal Contractenbuffet, IMBOR, programma BORius

Elisabeth de Vries

“Zoiets geeft mij vertrouwen dat al die partijen hetzelfde willen bereiken en dat we met elkaar die digitalisering en innovatie kunnen aanjagen.”

Elisabeth de Vries (CROW)

Programma BORius

Integraal beheer van de openbare ruimte met één informatiestandaard

Het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) bevat een overzicht van alle typen objecten in de openbare ruimte. Met de vaste kenmerken die je daarvan kunt vastleggen voor het beheer.

Ga naar website

IMBOR

Data uniform benoemen

Het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) bevat een overzicht van alle typen objecten in de openbare ruimte. Met de vaste kenmerken die je daarvan kunt vastleggen voor het beheer.

Ga naar website

BIM

Sterker partnerschap door digitalisering

Bouwwerk informatiemanagement (BIM) helpt gemeenten, waterschappen en provincies aan goede digitale informatie bij het werken aan een duurzame, klimaatbestendige en optimaal functionerende openbare ruimte & infrastructuur. 

Ga naar website

“Met onze events leggen we verbindingen”

Marjolein Rooijmans is teammanager Connectie en vertelt over de noodzakelijke verbinding die we leggen met onze gebruikers door de verschillende events die we organiseren. 

“Met onze events leggen we verbindingen”

Marjolein Rooijmans is teammanager Connectie en vertelt over de noodzakelijke verbinding die we leggen met onze gebruikers door de verschillende events die we organiseren. 

Jaarlijks organiseren we diverse grote congressen, verschillende soorten bijeenkomsten en een flink aantal webinars. Dat doen we onder andere om verbinding te leggen met vakgenoten, maar ook om vakgenoten met elkaar in contact te brengen en uitwisseling van kennis en ervaringen te bevorderen. Ze ontmoeten elkaar en delen inspirerende of praktische voorbeelden uit de praktijk. En helpen elkaar verder bij de ontwikkeling, het beheer of onderhoud van de fysieke leefomgeving. Daarin heeft CROW een belangrijke functie. Marjolein vertelt hierover meer in onderstaande video waarbij ze ingaat op een aantal succesvolle events die we in 2023 hebben georganiseerd.

Bekijk video

Marjolein Rooijmans

 

Functie
Teammanager Connectie

Aantal jaren werkzaam bij CROW
7 jaar

Betrokken bij
Cursusportfolio, events, communicatie, website, portfoliomanagement 

Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte 2023

10 jarig jubileum

Wat een feestje was het in de Fokker Terminal! Daar kwamen donderdag 30 maart bijna 350 vakgenoten uit de fysieke leefomgeving bij elkaar. Ter ere van het 10-jarig jubileum van het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte. Het thema van dit jaar was ‘Grenzeloos Verbinden’ en dat begon al vroeg. Tijdens de inspirerende ochtendwandeling door de Binckhorst, werd er al volop genetwerkt.

Nationaal Verkeerskundecongres 2023

‘Grensverleggend groeien’

Meer dan 400 verkeerskundigen en mobiliteitsprofessionals wisten elkaar te vinden tijdens het Nationaal Verkeerskundecongres 2023. Tijdens het précongres stond er een excursie door de Vervoerregio Amsterdam op het programma. Met als afsluiter een borrel en uitgebreid diner in Levenslang. Een dag later werden de vakgenoten meegenomen in de laatste ontwikkelingen op het gebied van klimaat, duurzaamheid en mobiliteit. Er werd weer volop kennis gedeeld, verbinding gelegd, en genetwerkt! 

“Makkelijker en toegankelijker voor gebruiker”

Rick Otterloo is productmanager bij CROW en vertelt over onze digitale optimalisatieslag

“Makkelijker en toegankelijker voor gebruiker”

Rick Otterloo is productmanager bij CROW en vertelt over onze digitale optimalisatieslag

Van alleen maar geprinte producten in boekvorm, naar een online omgeving waar onze gebruikers de kennis 24/7 kunnen ophalen. De ontwikkelingen op digitaal gebied volgen elkaar in rap tempo op. Rick werkt als Productmanager dagelijks aan de digitale optimalisatieslag. Online omgevingen worden toegankelijker, producten zijn beschikbaar via de Online Kennisbank en ook de website wordt in 2024 flink aangepakt. En dat is belangrijk, want met al deze stappen van offline naar online brengen we onze producten en diensten dichter bij de gebruikers. Zo worden ze uiteindelijk makkelijker, toegankelijker en sluiten ze beter aan op hun dagelijkse werkprocessen. Bekijk hieronder de video waarin Rick vertelt over zijn werk. 

Bekijk video

Rick Otterloo

Functie
Productmanager

Aantal jaren werkzaam bij CROW
7 jaar

Betrokken bij
Digitale innovaties, dataficeren, website, Online Kennisbank 

Rick Otterloo - productmanager CROW

Mijlpalen CROW 2023

Pieter vertelde in zijn introductie al over de flinke stappen die we in 2023 samen met de sector hebben gezet. Dit is een overzicht van een aantal belangrijke mijlpalen.

Mijlpalen CROW 2023

Dit een overzicht van een aantal belangrijke mijlpalen waar we trots op zijn.

Kwaliteitscatalogus Openbare Ruimte 2023

Deze herziene versie ging in mei 2023 live. Deze versie heeft een update gekregen op de inhoud en de ontsluiting. Ook bevat de catalogus een koppeling met assetmanagement en contracteren. 

CROW Essit

In maart zijn de netwerken iAMPro en CROW Levende Stad samengegaan onder de naam CROW Essit. Kennisdeling staat voor het netwerk centraal. Bekijk het CROW Essit jaaroverzicht 2023

Aanpak Duurzaam Asfalt

In mei lanceerden we de tool Aanpak Duurzaam Asfalt. Hiermee kan je op een uniforme en eenvoudige wijze de duurzaamheid van asfalt en aanverwante producten in je project aantonen.

Het verhaal van CROW in beeld

In oktober introduceerden we het verhaal van CROW in een video van één minuut. Hierin vertellen we wat we doen en waarom we dat doen. 

10 jaar Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte

Wat een feestje was het in de Fokker Terminal! Daar kwamen donderdag 30 maart bijna 350 vakgenoten uit de fysieke leefomgeving bij elkaar. Ter ere van het 10-jarig jubileum van het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte

Dag van het OV

De Dag van het OV is het jaarcongres voor iedereen die werkt in of betrokken is bij het openbaar vervoer. In 2023 verwelkomden we een recordaantal deelnemers in het Spoorwegmuseum in Utrecht!

RAW 

We werken continu aan  het beheren en doorontwikkelen van de RAW-systematiek. De meest opvallende wijzigingen in 2023 zijn de aanvulling met een nieuw hoofdstuk 72 ‘Meubilair’ en de volledige herziening van hoofdstuk 56 ‘Conserveringswerken’. Daarnaast is de RAW-systematiek volledig aangepast aan de in september 2023 verschenen CROW-Kwaliteitscatalogus openbare ruimte. De release 2023 is gepresenteerd tijdens een drietal druk bezochte online bijeenkomsten.

Er zijn in 2023 voor de actualisatie van een aantal hoofdstukken uit de RAW-systematiek nieuwe werkgroepen gestart en een aantal lopen door vanuit 2022. Het gaat om de hoofdstukken ‘Bemaling’, Kabelwerk’, ‘Gas- en waterleiding’, ‘Afschermingsvoorzieningen’, ‘Verkeersregelinstallaties’, ‘Funderingslagen’ en ‘Elementenverhardingen’. De resultaten van deze werkgroepen komen in 2024 en 2025 beschikbaar.

Vernieuwing R-DLP examens

Het R-DLP examen is in 2023 vernieuwd en blijft bestaan uit een theorie-examen en een praktijkexamen. Een R-DLP certificering is verplicht als iemand projecten voor de zwaardere veiligheidsklassen wil begeleiden met grond- en bodemgerelateerde activiteiten. Elke vijf jaar moet het certificaat worden verlengd door opnieuw het R-DLP-examen te behalen.

Handboek Drones 

Vliegende, varende, zwemmende, lopende en klimmende drones worden ingezet bij de inspectie van civieltechnische kunstwerken. In 2015 gold inspecteren met drones als een noviteit. Inmiddels kan de sector niet meer zonder. Daarom is het Handboek Drones ontwikkeld. 

Certificaat AsfaltKwaliteitsLoket 

ART (Asfaltproducties Amsterdam, Rotterdam en Tiel) heeft als eerste wereldwijd de asfaltmengsels gevalideerd via een groepsvalidatie-aanpak en mogen structureel de deklaagmengsels toepassen met 65% recycling voor alle deklagen. Het AsfaltKwaliteitsLoket geeft een onafhankelijk en deskundig oordeel over innovatieve asfaltproducten of onderhoudstechnieken van asfaltverhardingen en aanverwante producten en processen. Het innovatieve karakter kan zitten in de toegepaste materialen of de wijze waarop het product wordt geproduceerd of aangebracht.

Certificaat AsfaltKwaliteitsLoket

Aan de slag met Toegankelijkheid

In 2023 hebben we grote stappen gezet om toegankelijkheid op de kaart te zetten. De website van het Kennisnetwerk Toegankelijkheid is voorzien van een webonderdeel met  handvatten om met het thema aan de slag te gaan; van beleid tot uitvoering. Daarnaast verscheen de publicatie Toegankelijkheid in Shared Space en het rapport Akoestische signalering bij VRI’s.

decoratief

Congres Duurzame Mobiliteit

Welke stappen moeten we zetten om doelen Parijs te behalen? De binnenstad autovrij? Overal betaald parkeren? Investeren in fietssnelwegen? Tijdens de eerste editie van het Congres Duurzame Mobiliteit in het Beatrixgebouw in Utrecht kwam het allemaal aan bod. De conclusie: het is geen kwestie van kiezen wat het beste werkt, maar alle zeilen bijzetten om de mobiliteit te verduurzamen.

decoratief

Europese aanbesteding OV-Klantenbarometer 

De OV-Klantenbarometer is een jaarlijks onderzoek naar de mening van de reizigers (80.000) over relevante kwaliteitsaspecten in het Nederlandse openbaar vervoer, voor zowel bus, tram, metro, trein (HRN), regionale trein, OV over water en de Friese Waddenveren. CROW is gemandateerd opdrachtgever voor dit onderzoek en heeft dit, na een succesvolle Europese aanbesteding, weer voor 5 jaar gegund. Het gaat om een totale opdrachtsom van 4 miljoen euro.

decoratief

Nieuwe opleiding Bestekschrijver RAW 

In juni 2023 introduceerden we de nieuwe cursus Bestekschrijver RAW. De 3-daagse opleiding is speciaal ontwikkeld voor iedereen die gaat starten met bestekschrijven, of al begonnen is, maar precies wil weten hoe het vak bestekschrijven in elkaar zit. 

Provinciaal Contractenbuffet

Samen met provinciale partners werken we aan het beheren en doorontwikkelen van het Provinciaal Contractenbuffet. In 2023 heeft dat geleid tot nieuwe documenten en eisensets die kunnen worden gehanteerd bij geïntegreerde contracten. In 2023 is ook gestart met het vertalen van de resultaten van verschillende Buyer Groups in genoemde eisensets. Daarmee is een begin gemaakt met het mogelijk maken van een specificatie waarin duurzaamheid is meegenomen.

Het jaar heeft ook in het teken gestaan van het verbreden van groepen die gebruik kunnen maken van de documenten en eisensets voor contracten op basis van de UAV-gc. Daartoe is een marktverkenning gehouden, die heeft geresulteerd in een plan voor de ontwikkeling van een breed toepasbare GC-toolkit.

Kwaliteitscatalogus Openbare Ruimte 2023

Deze herziene versie ging in mei 2023 live. Deze versie heeft een update gekregen op de inhoud en de ontsluiting. Ook bevat de catalogus een koppeling met assetmanagement en contracteren. 

Handboek Drones 

Vliegende, varende, zwemmende, lopende en klimmende drones worden ingezet bij de inspectie van civieltechnische kunstwerken. In 2015 gold inspecteren met drones als een noviteit. Inmiddels kan de sector niet meer zonder. Daarom is het Handboek Drones ontwikkeld. 

CROW Essit

In maart zijn de netwerken iAMPro en CROW Levende Stad samengegaan onder de naam CROW Essit. Kennisdeling staat voor het netwerk centraal. Bekijk het CROW Essit jaaroverzicht 2023

Certificaat AsfaltKwaliteitsLoket 

ART (Asfaltproducties Amsterdam, Rotterdam en Tiel) heeft als eerste wereldwijd de asfaltmengsels gevalideerd via een groepsvalidatie-aanpak en mogen structureel de deklaagmengsels toepassen met 65% recycling voor alle deklagen. Het AsfaltKwaliteitsLoket geeft een onafhankelijk en deskundig oordeel over innovatieve asfaltproducten of onderhoudstechnieken van asfaltverhardingen en aanverwante producten en processen. Het innovatieve karakter kan zitten in de toegepaste materialen of de wijze waarop het product wordt geproduceerd of aangebracht.

Certificaat AsfaltKwaliteitsLoket

Aanpak Duurzaam Asfalt

In mei lanceerden we de tool Aanpak Duurzaam Asfalt. Hiermee kan je op een uniforme en eenvoudige wijze de duurzaamheid van asfalt en aanverwante producten in je project aantonen.

Aan de slag met Toegankelijkheid

In 2023 hebben we grote stappen gezet om toegankelijkheid op de kaart te zetten. De website van het Kennisnetwerk Toegankelijkheid is voorzien van een webonderdeel met  handvatten om met het thema aan de slag te gaan; van beleid tot uitvoering. Daarnaast verscheen de publicatie Toegankelijkheid in Shared Space en het rapport Akoestische signalering bij VRI’s.

decoratief

Het verhaal van CROW in beeld

In oktober introduceerden we het verhaal van CROW in een video van één minuut. Hierin vertellen we wat we doen en waarom we dat doen. 

Congres Duurzame Mobiliteit

Welke stappen moeten we zetten om doelen Parijs te behalen? De binnenstad autovrij? Overal betaald parkeren? Investeren in fietssnelwegen? Tijdens de eerste editie van het Congres Duurzame Mobiliteit in het Beatrixgebouw in Utrecht kwam het allemaal aan bod. De conclusie: het is geen kwestie van kiezen wat het beste werkt, maar alle zeilen bijzetten om de mobiliteit te verduurzamen.

decoratief

10 jaar Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte

Wat een feestje was het in de Fokker Terminal! Daar kwamen donderdag 30 maart bijna 350 vakgenoten uit de fysieke leefomgeving bij elkaar. Ter ere van het 10-jarig jubileum van het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte

Europese aanbesteding OV-Klantenbarometer 

De OV-Klantenbarometer is een jaarlijks onderzoek naar de mening van de reizigers (80.000) over relevante kwaliteitsaspecten in het Nederlandse openbaar vervoer, voor zowel bus, tram, metro, trein (HRN), regionale trein, OV over water en de Friese Waddenveren. CROW is gemandateerd opdrachtgever voor dit onderzoek en heeft dit, na een succesvolle Europese aanbesteding, weer voor 5 jaar gegund. Het gaat om een totale opdrachtsom van 4 miljoen euro.

decoratief

Dag van het OV

De Dag van het OV is het jaarcongres voor iedereen die werkt in of betrokken is bij het openbaar vervoer. In 2023 verwelkomden we een recordaantal deelnemers in het Spoorwegmuseum in Utrecht!

Nieuwe opleiding Bestekschrijver RAW 

In juni 2023 introduceerden we de nieuwe cursus Bestekschrijver RAW. De 3-daagse opleiding is speciaal ontwikkeld voor iedereen die gaat starten met bestekschrijven, of al begonnen is, maar precies wil weten hoe het vak bestekschrijven in elkaar zit. 

RAW 

We werken continu aan  het beheren en doorontwikkelen van de RAW-systematiek. De meest opvallende wijzigingen in 2023 zijn de aanvulling met een nieuw hoofdstuk 72 ‘Meubilair’ en de volledige herziening van hoofdstuk 56 ‘Conserveringswerken’. Daarnaast is de RAW-systematiek volledig aangepast aan de in september 2023 verschenen CROW-Kwaliteitscatalogus openbare ruimte. De release 2023 is gepresenteerd tijdens een drietal druk bezochte online bijeenkomsten.

Er zijn in 2023 voor de actualisatie van een aantal hoofdstukken uit de RAW-systematiek nieuwe werkgroepen gestart en een aantal lopen door vanuit 2022. Het gaat om de hoofdstukken ‘Bemaling’, Kabelwerk’, ‘Gas- en waterleiding’, ‘Afschermingsvoorzieningen’, ‘Verkeersregelinstallaties’, ‘Funderingslagen’ en ‘Elementenverhardingen’. De resultaten van deze werkgroepen komen in 2024 en 2025 beschikbaar.

Provinciaal Contractenbuffet

Samen met provinciale partners werken we aan het beheren en doorontwikkelen van het Provinciaal Contractenbuffet. In 2023 heeft dat geleid tot nieuwe documenten en eisensets die kunnen worden gehanteerd bij geïntegreerde contracten. In 2023 is ook gestart met het vertalen van de resultaten van verschillende Buyer Groups in genoemde eisensets. Daarmee is een begin gemaakt met het mogelijk maken van een specificatie waarin duurzaamheid is meegenomen.

Het jaar heeft ook in het teken gestaan van het verbreden van groepen die gebruik kunnen maken van de documenten en eisensets voor contracten op basis van de UAV-gc. Daartoe is een marktverkenning gehouden, die heeft geresulteerd in een plan voor de ontwikkeling van een breed toepasbare GC-toolkit.

Vernieuwing R-DLP examens

Het R-DLP examen is in 2023 vernieuwd en blijft bestaan uit een theorie-examen en een praktijkexamen. Een R-DLP certificering is verplicht als iemand projecten voor de zwaardere veiligheidsklassen wil begeleiden met grond- en bodemgerelateerde activiteiten. Elke vijf jaar moet het certificaat worden verlengd door opnieuw het R-DLP-examen te behalen.

CROW Publicaties 2023

In 2023 hebben we onze kennis toegepast in een aantal nieuwe publicaties en een aantal publicaties hebben we herzien. 

CROW Publicaties 2023

In 2023 hebben we onze kennis toegepast in een aantal nieuwe publicaties en een aantal publicaties hebben we herzien. Dat doen we in samenwerking met diverse werkgroepen waar experts uit de sector aan deelnemen en zo hun (praktische) kennis direct meenemen. Zo blijft de kennis gemaakt voor én door de sector. 

Dat doen we in samenwerking met diverse werkgroepen waar experts uit de sector aan deelnemen en zo hun (praktische) kennis direct meenemen. Zo blijft de kennis gemaakt voor én door de sector. 

 

Deze publicaties zijn in print en digitaal in de Online Kennisbank verschenen:

Lavameel als type II vulstof in beton

CROW-CUR aanbeveling 129:2022

Beeldkwaliteitsniveaus voor het onderhoud van de openbare ruimte

Kwaliteitscatalogus openbare ruimte 2023

Richtlijn Ankerpalen

CROW-CUR Rapport 236:2023

Richtlijn voor veilig, zorgvuldig en risicogestuurd werken (P400)

Werken in en met verontreinigde bodem (versie 4)

Kennis voor beleid, ontwerp, inrichting en onderhoud op het gebied van parkeren en stallen van fietsen

Leidraad Fietsparkeren

Handboek voor professionals die bijdragen aan een voor voetgangers toegankelijke, veilige en aantrekkelijke omgeving

Ontwerpwijzer Voetgangers

Vervaardigen, verwerken en beproeven van schuimbeton

CROW-CUR Aanbeveling 59:2023

CROW Richtlijn Werken in en met verontreinigde bodem

Deze publicaties zijn digitaal via de Online Kennisbank verkrijgbaar: 

Voorkomen van schade aan in de grond gevormde palen

CROW-CUR Richtlijn 3:2023

Hergebruik constructieve prefab betonelementen

CROW-CUR Richtlijn 4:2023

3D-betonprinten

CROW-CUR Richtlijn 5:2023

Handboek Monitoring

CROW-CUR Handboek 6:2023

Handboek Drones

CROW-CUR Handboek 7:2023

Jaarrelease 2023

Standaard RAW Bepalingen 2020; Wijziging september 2023

 

“Ruim 6.700 deelnemers opgeleid!”

CROW Academie zorgt ervoor dat jij kan leren wanneer en waar je wilt. Zo kan jij er aan bijdragen om Nederland elke dag veiliger en duurzamer te maken. Met de opleidingen en cursussen van CROW Academie word jij expert in jouw vakgebied. 

“Ruim 6.700 deelnemers opgeleid!”

CROW Academie zorgt ervoor dat jij kan leren wanneer en waar je wilt. Zo kan jij er aan bijdragen om Nederland elke dag veiliger en duurzamer te maken. Met de opleidingen en cursussen van CROW Academie word jij expert in jouw vakgebied. 

Meeste deelnemers voor de Basiscursus UAV

In 2023 hebben 1.246 professionals de Basiscursus UAV afgerond. Dit is dan ook de cursus met het hoogte aantal deelnemers. De cursus is voor iedereen die betrokken is bij de voorbereiding, uitvoering en/of begeleiding van bestekken in de GWW- en groensector waaraan de UAV 2012 ten grondslag ligt. De UAV 2012 is het administratieve kader dat de basis vormt van de bestekken in de GWW- en groensector. UAV 2012 vormt de basis voor het werken met de RAW-systematiek en RAW-bestekken. Tijdens de cursus leer je, naast de beginselen, ook UAV 2012 toepassen. Kortom, omdat je echt de basis leert over samenwerken rondom contracten, is dit voor velen uit de sector een must-do! 

Naar de cursus

De mijlpalen van CROW Academie in 2023 

305

Incompany cursussen

179

Cursussen & opleidingen

6.763

Deelnemers opgeleid 

(inclusief incompany)

48

Docenten & examinatoren

Daarom CROW Academie

  • Online cursussen
  • Cursussen op locatie bij jou in de regio
  • Leren in kleine groepen
  • Combinatie van theorie en praktijk
  • Tijd voor eigen inbreng praktijksituaties
  • Diverse incompany mogelijkheden

Bekijk het aanbod van CROW Academie

Kennisnetwerken

 

Onze kracht ligt in verbinden

Kennisnetwerken

Onze kracht ligt in verbinden

Dankzij ons uitgebreide netwerk brengen we verschillende mensen en partijen bij elkaar zodat zij kennis en ervaringen kunnen uitwisselen. Dit doen we onder andere via platformen, netwerken en online community’s.

Hiermee blijven vakgenoten op de hoogte van actuele ontwikkelingen, doen ze inspiratie op en kunnen ze samenwerken aan praktische vraagstukken. Ook delen ze hier interessante praktijkvoorbeelden, leggen ze werkinhoudelijke vraagstukken aan elkaar voor en nemen ze deel aan werkgroepen.

Zo dragen we gezamenlijk bij aan collectieve kennisontwikkeling.

RAW

 

Het platform voor kennis, projecten, nieuws, en nog veel meer omtrent de RAW-systematiek.

Duurzaam GWW

 

 

Helpt partijen in de GWW-sector aan de slag te gaan met Klimaatneutrale Circulaire infraprojecten (KCI). Op het platform vind je naast kennis en instrumenten diverse showcases hoe de aanpak effectief is in te zetten.

CROW Essit

 

Het netwerk voor professionals die zich bezighouden met het creëren van een waardevolle fysieke leefomgeving. Het netwerk bestaat uit ruim 120 partners zoals gemeenten, provincies, Rijkswaterstaat en diversie bedrijven. Vanuit het netwerk organiseren we diverse kennisbijeenkomsten.

CROW Fietsberaad

 

Het kenniscentrum voor fietsbeleid van de Nederlandse overheden. De doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis voor fietsbeleid.

Platform Veilig Fietsen

 

Dit platform focust op kennis rond de combinatie verkeersveiligheid & fiets. De kennis op het platform wordt aangeboden door verschillende partijen actief binnen het domein waaronder SWOV, CROW Fietsberaad en VVN.

Kennisnetwerk Parkeren

 

Hier komen data, informatie en kennistoepassing rond parkeren bij elkaar. Je vindt er kennisproducten die nodig zijn om maatschappelijke opgaven, waarbij parkeren een belangrijke rol speelt, effectief te kunnen aanpakken.

Kennisnetwerk Toegankelijkheid

Dit netwerk biedt een breed scala aan praktische kennis, instrumenten, best-practices en activiteiten rondom het thema toegankelijkheid. Ga met ons aan de slag en maak Nederland een stukje toegankelijker voor iedereen!

Kennisnetwerk Mobiliteitshubs

Op dit platform hebben we praktische kennis voor je gebundeld in de vorm van data, informatie en kennistoepassing rond ov-knooppunten en mobiliteitshubs. Zet samen met ons stappen en werk mee aan de optimale overstap voor de reiziger waarbij verblijfskwaliteit en beleving centraal staan!

Kennisnetwerk Strategisch Plan Verkeersveiligheid

Het Kennisnetwerk SPV is een samenwerking van CROW en SWOV in opdracht van het ministerie van IenW. Op de site vind je alle beschikbare kennis rondom de implementatie van het Strategisch Plan.

RAW

Het platform voor kennis, projecten, nieuws, en nog veel meer omtrent de

RAW-systematiek.

 

Duurzaam GWW

Helpt partijen in de GWW-sector aan de slag te gaan met Klimaatneutrale

Circulaire infraprojecten (KCI). Op het platform vind je naast kennis en

instrumenten diverse showcases hoe de aanpak effectief is in te zetten.

 

CROW Essit

Het netwerk voor professionals die zich bezighouden met het creëren van

een waardevolle fysieke leefomgeving. Het netwerk bestaat uit ruim 120

partners zoals gemeenten, provincies, Rijkswaterstaat en diversie bedrijven.

Vanuit het netwerk organiseren we diverse kennisbijeenkomsten.

 

CROW Fietsberaad

Het kenniscentrum voor fietsbeleid van de Nederlandse overheden. De

doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en

uitwisseling van praktijkgerichte kennis voor fietsbeleid.

 

Platform Veilig Fietsen

Dit platform focust op kennis rond de combinatie verkeersveiligheid & fiets.

De kennis op het platform wordt aangeboden door verschillende partijen

actief binnen het domein waaronder SWOV, CROW Fietsberaad en VVN.

 

Kennisnetwerk Parkeren

Hier komen data, informatie en kennistoepassing rond parkeren bij elkaar. Je

vindt er kennisproducten die nodig zijn om maatschappelijke opgaven,

waarbij parkeren een belangrijke rol speelt, effectief te kunnen aanpakken.

 

Kennisnetwerk Toegankelijkheid

Dit netwerk biedt een breed scala aan praktische kennis, instrumenten, best practices

en activiteiten rondom het thema toegankelijkheid. Ga met ons aan

de slag en maak Nederland een stukje toegankelijker voor iedereen!

 

Kennisnetwerk Mobiliteitshubs

Op dit platform hebben we praktische kennis voor je gebundeld in de vorm

van data, informatie en kennistoepassing rond ov-knooppunten en

mobiliteitshubs. Zet samen met ons stappen en werk mee aan de optimale

overstap voor de reiziger waarbij verblijfskwaliteit en beleving centraal

staan!

 

Kennisnetwerk Strategisch Plan Verkeersveiligheid

Het Kennisnetwerk SPV is een samenwerking van CROW en SWOV in

opdracht van het ministerie van IenW. Op de site vind je alle beschikbare

kennis rondom de implementatie van het Strategisch Plan.

Praktische kennis direct toepasbaar

Kennisplatform CROW is de drijvende kracht achter een duurzame inrichting van de fysieke leefomgeving in Nederland. We ontwikkelen collectieve kennis over infrastructuur en mobiliteit; voor én met de sector. Als kennisplatform bieden we praktische oplossingen en bevorderen we directe toepasbaarheid van deze kennis. Iedereen die een stap buiten de deur zet, ervaart het onschatbare belang van onze publicaties en richtlijnen, opleidingen, netwerken en community’s.

Praktische kennis direct toepasbaar

Kennisplatform CROW is de drijvende kracht achter een duurzame inrichting van de fysieke leefomgeving in Nederland. We ontwikkelen collectieve kennis over infrastructuur en mobiliteit; voor én met de sector. Als kennisplatform bieden we praktische oplossingen en bevorderen we directe toepasbaarheid van deze kennis. Iedereen die een stap buiten de deur zet, ervaart het onschatbare belang van onze publicaties en richtlijnen, opleidingen, netwerken en community’s.

Screenshot corporate video

Bekijk video

Grote opgaven, grote uitdagingen

Als samenleving staan we voor grote opgaven in de fysieke leefomgeving. Deze zijn van invloed op onze eigen opgave als kennisplatform. Het is een belangrijke factor in de continue doorontwikkeling van onze kennis.


Op landelijke schaal is een aantal opgaven te onderscheiden die bovendien met elkaar zijn verweven:

  • Maatschappelijke opgaven op het gebied van demografie, wonen, bereikbaarheid, toegankelijkheid, inclusie en economie;
  • Transities op het gebied van klimaat, energie, warmte, digitalisering en mobiliteit, mede ingegeven door Europees en internationaal beleid;
  • Grootschalige vervanging- en renovatieopgaven van de infrastructuur en openbare ruimte;
  • Gebiedsontwikkelingen voor wonen en werken, zowel in bestaande als nieuwe gebieden.

Deze opgaven komen boven op de bestaande zorg voor veiligheid van weggebruikers en werkenden en de zorg voor het behoud en beheer van onze assets. Ook worden opgaven in de fysieke leefomgeving complexer, moet er meer integraal, gebiedsgericht gewerkt worden en worden de afwegingskaders gegeven de samenhangende opgaven breder.


De impact van onze kennis

Of je nu onderweg bent naar je werk, school, of terug naar huis, iedere Nederlander merkt dagelijks de impact van ons werk. Bij CROW ontwikkelen we kennis over infrastructuur en mobiliteit in de fysieke leefomgeving. De praktische oplossingen die hieruit volgen zijn direct toepasbaar in de praktijk. De kennis is beschikbaar via de online kennisbank, in richtlijnen en handreikingen. We bevorderen de toepasbaarheid met een palet aan cursussen en opleidingen om de kennis direct toe te kunnen passen.


De gebruikers van onze kennis zijn zeer divers: gemeenten, provincies, metropoolregio’s, landelijke overheden, rijksoverheid, mobiliteitsaanbieders, ingenieursbureaus, belangen- en reizigersorganisaties, aannemers, kennisinstituten, onderwijsinstellingen, et cetera. Wij helpen ze met het voorbereiden, het ontwikkelen, het daadwerkelijk uitvoeren en met het monitoren van decentraal beleid. Denk daarbij aan praktisch direct toepasbare kennis om te komen tot: ontwerpen voor het aanleggen van wegen, fiets- en voetpaden, voor het aanbesteden en verduurzamen van de infrastructuur en openbaar vervoer, de materiaalkeuze zoals asfalt en beton en voor het slimmer, duurzamer, toegankelijker en veiliger maken van de openbare ruimte en het verkeer.


Omdat de kennisproducten door de hele sector wordt toegepast kan je je steeds duurzamer verplaatsen, is de openbare ruimte voor iedereen toegankelijk en verlopen aanbestedingstrajecten efficiënter. Samen zijn wij de drijvende kracht achter een duurzame inrichting van de fysieke leefomgeving van Nederland, zodat iedereen veilig en tevreden op weg kan.


Samen werken aan uitdagingen van vandaag

Samen met opdrachtgevers, opdrachtnemers, en adviseurs slaan we de handen ineen te midden van de uitdagingen van vandaag en morgen. We leggen een sterke basis voor zichtbare verbeteringen in onze fysieke leefomgeving. Deze gezamenlijk opgebouwde kennis wordt dagelijks gebruikt door de infra- en mobiliteitssector, waardoor we samen maatschappelijke doelen effectiever én duurzamer kunnen bereiken.


Zodra je een stap buiten de deur zet, ervaar je het belang van onze richtlijnen, netwerken en community’s. Bij CROW is het vanzelfsprekend om te werken aan praktische oplossingen. Dat doen we met ruim 120 professionals in Ede (ons hoofdkantoor) en in Utrecht. Samen zetten we ons in voor een veilige en duurzame leefomgeving voor nu en in de toekomst.


CROW is een onafhankelijke kennisorganisatie zonder winstoogmerk.

Onze onderwerpen 

We werken bij CROW aan collectieve kennis over verschillende onderwerpen op het gebied van infrastructuur en mobiliteit, zoals verhardingen, aanbesteden en contracteren, voetganger, fiets, deelmobiliteit en assetmanagement.

 

Online Kennisbank

Onze kennis is grotendeels ook beschikbaar via de Online Kennisbank. Hierin zijn honderden online kennismodules beschikbaar. Een Online Kennismodule bevat kennis in verschillende vormen zoals publicaties en rapporten. Onze online tools zijn toegespitst op de werkprocessen van professionals.

CROW Academie

CROW Academie zorgt er voor dat je kan leren wanneer en waar je wilt om de inrichting van Nederland elke dag weer een stuk duurzamer en veiliger te maken. We bieden een scala aan opleidingen voor beginners én gevorderden.

 

Wat brengt de toekomst?

Het jaar 2024 is al een eind onderweg. Wat zijn de nieuwe ontwikkelingen? Wat verwachten we dat er aan komt? Pieter Litjens blikt alvast vooruit. 

Wat brengt de toekomst?

Het jaar 2024 is al een eind onderweg. Wat zijn de nieuwe ontwikkelingen? Wat verwachten we dat er aan komt? Pieter Litjens blikt alvast vooruit. 

Het is nogal een opsomming, zo’n jaaroverzicht. Het voelt misschien ook een beetje als knopen tellen. Maar waar staan we nu? Wat is er nog nodig? Doen we wel voldoende? Die vragen stel ik ook aan mijzelf. Dan kijk ik bijvoorbeeld naar de vervangings- en onderhoudsopgave van onze infrastructuur. Jaarlijks hebben we zo’n 3 miljard euro extra nodig om verouderde bruggen en wegen in de benen te houden, berekende TNO onlangs. Tel daar de klimaatdoelstellingen bij op en denk ook even aan de krapte op de arbeidsmarkt… Nee, niets is onmogelijk. Maar ‘t is best pittig, zeg ik met enig gevoel voor understatement.

Waarom ben ik als directeur van CROW dan toch positief gestemd over die toekomst? Wat maakt mij zo enthousiast? Ik zal het maar gewoon zeggen zoals het is: júllie maken mij enthousiast. En dan heb ik het over de professionals bij al die organisaties die onze producten gebruiken en daarmee blijk geven van een dringende behoefte om de dingen beter te gaan doen. Voor jullie gaan die pakweg 150 CROW’ers dagelijks aan het werk. Ik ook.

Inmiddels zijn we een flink eind op weg in 2024. Steeds meer overheden trekken samen op, een groeiend aantal professionals wil kennis delen en ook marktpartijen staan te trappelen om verder te innoveren. Dit jaar willen we vanuit het thema klimaat en duurzaamheid ook vergaande afspraken maken over de verduurzaming van asfalt en beton. Mooie stappen en elke dag komen we verder. Terwijl ik soms ook denk: waar wachten we eigenlijk nog op? Waar zit die knop tot tempoversnelling?

 

“Professionals die onze producten gebruiken en daarmee laten zien dat ze dingen beter willen doen maken mij enthousiast.”

Als ik deze vraag alleen vanuit CROW beantwoord, dan begrijp ik heel goed waarom we vaak toch meer tijd nodig hebben. Wij zijn de organisatie van de collectieve kennis en die komt niet uit de lucht vallen. Een goed idee wordt pas een innovatie als die uitgebreid is getest en doorontwikkeld. Inderdaad: in de praktijk. Daar zit een flink spanningsveld. Want ja, als organisatie willen we z.s.m. de juiste toegepaste kennis bij onze gebruikers brengen. Liefst via de digitale weg, zodat we 24/7 voor een update kunnen zorgen. Maar kennis vraagt tijd, gezamenlijke inzet en vooral ook: zorgvuldigheid.

Het mag duidelijk zijn: in welk verband dan ook, CROW wil samen met de sector nadenken over nieuwe manieren om die kennis sneller te ontwikkelen en efficiënter toe te passen. Een andere opzet voor werkgroepen? Niet alleen gestolde kennis delen? Artificial Intelligence inzetten? Wellicht. Als CROW staan we altijd open voor goede ideeën, zolang wij de kwaliteit en betrouwbaarheid maar kunnen borgen.

 

“Het gaat over jullie en over ons.”

Even tot slot: ik hoop dat dit jaarverslag voor herkenning heeft gezorgd. En inspiratie natuurlijk. Want het gaat over jullie en over ons. Vanuit CROW proberen we sinds jaar en dag de partijen te verbinden. Daar zit onze grote kracht en dat zullen we ook in 2024, 2025 en de jaren daarna met veel plezier blijven doen. Daarom zeg ik: pluk de vruchten van elkaars werk, zoek die samenwerking en blijf optimistisch over de stappen die we als collectief kunnen zetten.

Pieter Litjens

Directeur Pieter Litjens heet je van harte welkom bij het jaarbeeld 2023 van CROW.

Pieter Litjens

Directeur CROW 

Pieter is sinds januari 2019 directeur bij CROW. Hij was eerder burgemeester van Aalsmeer en wethouder in Amsterdam. Ook is hij enkele jaren actief geweest als lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD en op dit moment vervult hij hiernaast diverse bestuurlijke en toezichthoudende functies binnen het (semi)publieke domein. 

Altijd up to date!

Blijf op de hoogte van nieuwe kennisproducten en -diensten. Van cursussen en opleidingen. Van congressen en bijeenkomsten. Van nieuwe ontwikkelingen in de sector. Van nieuwe werkgroepen. Van onze netwerken, platformen en communities. Check regelmatig www.crow.nl, schrijf je in voor onze nieuwsbrieven en volg ons op LinkedIn

Bedankt voor het lezen, bekijken en luisteren naar onze belevenissen, projecten en mijlpalen in 2023. CROW maakt praktische kennis direct toepasbaar. Dat doen we voor en vooral ook met jullie. Tot snel!